Melanzane gratäng 207,1 kcal!

Melanzane/aubegine gratäng - när du är okynnessugen på melanzane á la parmigiano men fastar.
2 portioner!
Vad?414,2 kcal (207,1 /person)
200 g aubegine 50 kcal
390g krossade tomater 78kcal
10g scharlottenlök 7,2 kcal
1 vitlöksklyfta 4 kcal
1 tsk oxfond 5 kcal
1 tsk balsamvinäger 7,5 kcal
1 mozzarella 262,5 kcal
Salt, peppar, chiliflakes och lagerblad har jag inte räknat några kcal på.

Hur?
Skala och ansa aubeginen. Skica på längden i 1/2 cm breda skivor och salta ur, låt gärna ligga länge - ju mindre vatten som blir kvar desto bättre.
Koka tomatsås under tiden aubeginen saltar ur. Hacka scharlottenlök och vitlök. Koka upp finkrossade tomater med lök, oxfond, balsamvinäger, lagerblad och chiliflakes. Salt och peppar efter smak. Låt även gärna denna stå länge.
Sätt ugnen på 150-175 grader.
När du inte kan vänta längre tar du en liten ugnsform, jag jobbar ofta med glasmatlådorna från ikea, grunda med lite tomatsås i botten (mindskar risken för att det fastnar). Varva tomatsås, mozzarella och aubegine i formen. Avsluta med merparten av såsen och osten på toppen av gratängen.
Grädda i ugnen 30-40 minuter, tills osten fått fin färg och aubeginen är genomlagad.
Jag serverade min med sallad pga fannas utrymme kvar i dagens kcal intag för det!